Uniwersytet Biegowy – Kawa

Miło nam zaprezentować pierwszy odcinek w serii „Uniwersytet Biegowy”. Będzie ona przedstawiać prace badawcze naukowców z całego świata, które dotyczą różnych aspektów biegania. Postaramy się prezentować Wam artykuły powstałe w ostatnim czasie, rzetelne i publikowane w wiarygodnych czasopismach. Na pierwszy ogień idzie…

…Kawa – napój, bez którego wiele osób w ciągu dnia nie może się obejść. W Europie pojawiła się około XVI wieku i od tamtej pory stała się jedną z najpopularniejszych używek na świecie. Przez sportowców często spożywana w uzupełnieniu diety lub też w celu poprawy możliwości, ze względu na wysoką zawartość kofeiny.  Alkaloid ten działa jako antagonista receptorów adenozynowych w mózgu, czego rezultatem jest pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego. Efekty tej stymulacji są dosyć dobrze poznane, aczkolwiek badania skupiały się głównie na wyizolowanej formie cząsteczki. Mniej analiz wykonano z wykorzystaniem kawy jako źródła kofeiny, przez co jej skuteczność poprawy wytrzymałości pozostaje niejasna i wymaga dalszych badań. A jakie zdanie na ten temat mają naukowcy z Wielkiej Brytanii?


Coffee Ingestion Enhances One-Mile Running Race Performance

Autor: Neil D. Clarke (1), Darren L. Richardson (1), James Thie (2), and Richard Taylor (3)
Uczelnia:
(1) School of Life Sciences, Faculty of Health and Life Sciences, Coventry University, Coventry, UK.
(2) Cardiff School of Sport, Cardiff Metropolitan University, Cardiff, UK.
(3) Sport, Exercise and Health Research Centre, Newman University, Birmingham, UK.
Czasopismo: International Journal of Sports Physiology and Performance (Impact Factor 2018: 3.384)
Data publikacji: 2 Listopad 2017

Cel badania: Zbadanie skuteczności spożywania kawy jako środka ergogenicznego przed startem na dystansie 1 mili.

Materiał badawczy: W badaniu uczestniczyło 15 biegaczy średniodystansowych, z czego 13 ukończyło wszystkie wymagane procedury i zostali ujęci w opracowaniu wyników. Charakterystyka grupy (średnie): wiek: 24 lata, wzrost: 1,81m, waga: 69,3kg, czas na 800m: 01:54:43, czas na 1500m: 04:07:56, czas na 1 milę: 04:37:33. Uczestnicy zostali poinstruowani o wstrzymaniu się z spożyciem kawy, alkoholu i wytężonym wysiłkiem na 12h przed startem. Ponadto nie przyjmowali dodatkowych suplementów wpływających na wydajność przez okres 3 miesięcy przed rozpoczęciem badania oraz zbadano ich historię spożywania kawy. Przed pierwszym wyścigiem biegacze wykonali 24-godzinny zapis diety, by móc go powtórzyć przed każdymi następnymi zawodami.

Metoda badawcza: Biegacze w wyznaczone dni brali udział w startach na dystansie 1 mili. Próby przeprowadzane były w hali sportowej na bieżni o długości 200m w temp. ok. 19 st.C, wilgotności 45% i zawsze o 17:30. Po przybyciu do hali od uczestnika pobierano próbki biologiczne, a następnie podawano porcję kawy z kofeiną (COF), bez kofeiny (DEC) lub placebo (PLA). Kawa z kofeiną zawierała jej odpowiednią ilość, by uzyskać dawkę 3mg/kg m.c. Wszystkie porcje zostały przygotowane w sposób uniemożliwiający identyfikację przez uczestniczka podawanych substancji. Po podaży wykonywano wystandaryzowaną rozgrzewkę i ponowne pobranie, a 60minut po spożyciu roztworu przeprowadzano bieg na 1 milę, wraz z pomiarem tętna. Na zakończenie ponownie pobierano próbki biologiczne – ślinę i krew, w celu analizy stężeń mleczanu i glukozy.

Wyniki: Analiza wykazała istotną statycznie różnicę w czasach uzyskiwanych przez biegaczy po spożyciu COF (04:35:37) w stosunku do DEC (04:39:14) i PLA (04:41:00). Spożycie COF 60 minut przed biegiem powodowało wzrost efektywności o 1,9% i 1,3% kolejno w stosunku do PLA i DEC. Spożycie COF, DEC i PLA nie wpłynęło na stężenie glukozy, mleczanu oraz maksymalne tętno w trakcie biegu.

Podsumowanie: Podsumowując, spożycie kawy z kofeiną na 60 minut przed wyścigiem o długości jednej mili poprawiło wyniki w wyścigu w porównaniu z kawą bezkofeinową i roztworem placebo. Odkrycia te sugerują, że spożywanie kawy z kofeiną jest odpowiednim źródłem kofeiny przed wyścigiem o długości jednej mili. Jednak sportowcy muszą zdawać sobie sprawę, że rodzaj kawy i metoda parzenia zmienia zawartość kofeiny oraz różnice międzyosobnicze mogą powodować zmiany w odpowiedziach na kofeinę i jej działanie ergogeniczne.

1. Pomiary czasów

Pozdrawiamy!

Ekipa BrosTeam.pl

Udostępnij: